söndag 30 januari 2011

Veggieblogg

http://vegplotting.blogspot.com/ jag har bara kikat in den här som hastigast kolla in vilken snygg odlingsskiss, jag återkommer med min den är helt tokig i jämförelse indelat i 28 fält.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXHw_X5vaHz-SLw8VvEZpV2mcxX_x8sOtvAm7Bo3uKm4VhX_HRLa7ZbkhqKH6HNTe1SczYKE6fcZHBJ2N-I1pT-i4MI-Z2Px-kBDvKfRaZguO_ImptltE3YQUOH-i6fQ26K1zu3mA9tog/s1600/Replotting+the+Plot.jpg

Heritage potato varieties

Engelska ursprungssorter av potatisutsäde. Med mera.

http://www.bbc.co.uk/blogs/gardening/

onsdag 26 januari 2011

Kålnät



Det sägs att det här så kallade kålnätet skulle vara på väg att göra inträde på den svenska amatörodlar marknaden men hittills har jag inte hittat det på den svenska marknaden. Om någon har lyckats hitta det någon annanstans så får ni gärna höra av er. Men jag har lyckas hitta det på den engelska marknaden hos Suttons i England. Det är förståeligt att aktörerna vill att vi skall köpa en ny odlingsväv varje år. Men faktum är att den traditionella odlingsväven bromsar mycket av det ljus som växterna behöver.

Här är länken till Suttons i Storbritannien:

http://www.suttons.co.uk//Shop/Gardening+Equipment/Vegetable+Growing/Protecting+your+Vegetables/Enviromesh+556507.htm

lördag 22 januari 2011

Boktips - Vi odlade för husbehov.


Jag hittade denna fantastiska bok på biblioteket som beskriver vår odlade kulturhistoria. Den heter vi Odlade för husbehov och är skriven av Lena Nygårds. Om man beställer fröer från nordgen saknar man ofta historien bakom bevarandesorterna och hur dom odlades och användes.

Boken finns här: http://libris.kb.se/bib/9989664

tisdag 18 januari 2011

Varför man gör klokt i att höstgräva en lerjord!


Här en bild från odlingslotterna i Holma, Malmö 18 januari 2011. Detta är inte en bild från min lott bör tilläggas. Just nu ligger många lotter under vatten. Tjälen har gått ur marken och all snö som fallit ovan på lotterna blir till vatten. Växterna står just nu med rötterna i en ordentlig pöl av vatten. Vatten som dröjer sig kvar och tar bort allt syre om rötterna. Min kolonilott som jag grävde grundligt i höstas har allt vatten runnit undan redan nu. Alltså ett gott betyg på att jag har dränerat min odling bra. Förhoppningsvis så betyder också det här att min lott torkar upp tidigare på våren och därmed att jag kan börja odla och plantera ut växter tidigare.

måndag 17 januari 2011

Rea

Skulle bara tipsa om att just nu hittade jag halva priset på täckduk och markduk på Coop forum. Dom rensar ut sitt gamla lager för att ge plats åt vårens leverans. Kort sagt det är värt att göra sina trädgårdsinköp nu på vintern.

onsdag 12 januari 2011

Potatis

12 Januari 2011
Under mina tre dagars sjukskrivning har jag haft mycket tid att tänka på 2011 års odlingar. Jag har i år tänkt mig ett rejält potatisland. Dels för att driva upp en ordentlig grönmassa som jag sedan kan kompostera. Mina grannars potatisland såg också väldigt inbjudande ut tidigt på säsongen medans min lott var trist och tom i maj juni månad. Jag vill också som i gamla tider testa att driva upp bondbönor och potatis till gemensam nytta för de båda växterna. Jag besökte i bästa feberyra Malmö stadsbibliotek i måndags och hittade en bok om potatis "Potatis- mycket mer än Bintje" ISBN 91-973755-3-5 av Stefan Olsson. Mycket vackert illustrerad bok och matnyttig. Som odlingsnörd vill jag givetvis få tag på de där exotiska svenska bevarande sorterna av potatis, i ovan nämnda bok finns också beställningsnummer från nordiska gendatabanken angivna vid varje sort. Dessvärre har Nordgen bestämt sig för att inte skicka ut några potatisar detta år till min stora besvikelse. Jag har också sökt med ljus och lykta efter sorter som jag skulle vilja odla till exempel Silla en svensk färskpotatis men utan resultat. De få dominerande svenska aktörerna på potatis utsädes fronten tar inga ekonomiska risker. Här kan Stubbetorp ta åt sig. Man satsar på trygga vanliga sorter. Ekologiskt utsäde lyser också med sin frånvaro. För den våghalsige entreprenören skulle jag istället rekommendera att satsa på inhemska ovanliga sorter i små kvantiteter för hobbyodlare och istället ta ut ett mycket högt kilopris. Och varför inte ekologiskt utsäde? En viktig anledning till att vi hobbyodlare vill ha odla vår egen potatis är att vi vill slippa att äta denna super besprutade gröda från snabbköpsbutiken. Genom att köpa ekologiskt utsäde redan från början känner jag mig också tryggare till att grödan är så motståndskraftig i sig att den klarar av att växa i min trädgård utan besprutning. 

Jag har alltså upptäckt att jag inte kan lita på våra inhemska potatisodlare så vad har jag då gjort? Jag dels har jag försökt att leta efter potatisorter i våra nordiska grannländer, men deras marknader är om möjligt ännu mindre än våra egna så här gick jag bet. Jo, jag har vänt mig utomlands. Utbudet i Holland och Tyskland är överrumplande stort och jag upptäckte väldigt fort att jag kanske tagit mig vatten över huvudet. Men tack vare att jag har haft så mycket dötid har jag gått genom långa listor av utsädespotatis på två sajter. Och tro inte att jag gått och blivit en mästare på tyska. Jag använder mig av google översättningsverktyget, många gången blir det verkligen Crazy Bananas översättningar. Och rena gissningsleken... så här kan det se ut:

"408.815 POTATIS 'Blue Neuseelander "
(Solanum tuberosum)
ZWARTSCHILLIG RAS gourmet. Svart potatis är en okänd grupp i vårt sortiment. Huden är Deep Purple till nästan svart och knölen köttet är lila, vit eller mulnade. Till överraskande effekt av att bibehålla färgen rekommenderar vi inte att skala knölarna måste tvätta före tillagning.
Denna vackra, Deep Purple PÅBÖRJAR är ovala i formen, och är i lila, något witgewolkt. Odla dem på åsar, så att vattnet rinner av, gör de inte gillar våt jord. Belöningen: en bra skörd av potatis blommat!"



Den fria översättningen ovan är gjord av google translate. Grundtexten kommer från http://www.vreeken.nl/ en sida som jag gillar skarpt. Och som jag kommer att ha anledning att återkomma till då den har ett fantastiskt utbud av andra fröer. Bland annat har jag funnit litchi tomat en märklig taggigbuske som jag hittade i Katrientorps parken utanför Malmö.

Utbudet finns under rubriken Eetbare Knollen- jag har inte gått så långt att jag har försökt att beställa från dom än så jag vet inte hur krånligt det är betala för beställningen än. Sajten har en spännande variation på olika potatisar med en vaxartad beläggning. Så kallad salladspotatis. Skall vara sorter för riktiga finsmakare. Potatisar som helst skall avnjutas kalla? Jag har inte riktigt förstått det här än. Men har du svårt att få tag i utsäde till Blå kongo? så finns det att få tag på från Vreeken.

 
Sehr Gute Sorter för Knödeln Jaaa! Nu kort om en bra tysk sajt som jag har stött på. 
Ett stort minus för den här sajten var att när jag väll hade bestämt mig för några coola tyska ECO sorter och skulle gå till kassan så visade det sig att jag som svensk kund endast kunde betala genom att sätta in pengar på ett tyskt bankkonto. Ni som har fört över pengar till ett utländsktkonto någon gång vet att detta kan bli en mycket krånlighistoria där du själv får stå för dyra transfer avgifter. Men för övrigt är jag mycket imponerad av deras stora sortiment: 
https://www.erlesene-kartoffeln.de . Det bör ju tilläggas att köpa potatis från övriga europa har blivit mycket enkelt då vi har gemensamma regler vad gäller växtnäring och inbördes import inom eu. Sen finns det ju inga som helst garantier att just den potatissort som du bestämmer dig från mellan europa faktiskt funkar här i Norra Europa. Jag odlar i zon 1 och det har ju sina fördelar.